Thursday, 03.28.2024, 4:21 PM
Main
Registration
Login
SECERU RADIO - secer chat
Welcome Guest | RSS
Site menu
Tag Board
Our poll
Ocjenite Secer Radio
Total of answers: 23
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Login form
Main » 2011 » March » 8 » Secer
3:37 PM
Secer
Kako je posto naziv SeceruRadio posto je ovako nasu prijateljicu Alisu su kao malu zvali Secer onda je ona davno dosla na ideju da otvori internet radio i dala naziv SeceruRadio 2009 u 10 mjesecu Dj-Specijal007 i Dj-Silver nastavljaju raditi i preuzimaju ovo divno ime a narvno uz podrsku nase i vase Dj-Alise koja je ujedno i kuma nasem SeceruRadiu sve to uz postovanje i korektnost koju mislimo nastaviti i dalje i naravno sada znaci seceruRadio ide naprijed uz veliki broj Dj koji svoj trud daju na sto boljoj promociji imena SeceruRadia kojemu je kuma Dj-Alisa a vlasnik Dj-Boss007 - Dj-Specijal007 nasa internet starnica je http://www.seceru.com/      http://xat.com/secer       http://www.chatbosna.com       http://www.cajkoteka.net/      http://xat.com/BosnaCom          http://xat.com/BosnaNet        http://xat.com/seceru          http://xat.com/cajkotekanet    i tako dalje na mnogima http://xat.com/            Dj-Boss007 i naravno http://xat.com/secerzauvjek007             forever 007

SeCeRuRaDiO @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 24, 2011


PODELI SA PRIJATELJIMA



Vi i vaš dragi ste sigurno uvek raspoloženi za nove seksi eksperimente, zato smo vam pripremili podužu listu fantastičnih poteza...
Dosadne kišne dane začinite ovim vrelim seksi potezima koji će vas dovesti do ludila od zadovoljstva. One koje niste nikada probali pročitajte pažljivo, a posle toga krenite redom…
1. Organizujte filmski maraton. Iznajmite gomilu filmova sa kultnim erotskim scenama koji će zagolicati vašu maštu.
2. Ako tokom seksualnog odnosa napravite malu pauzu, potom se neznatno udaljite od partnera i to začinite blagim milovanjem svog tela, bićete deo neviđeno uzbudljivog i seksi prizora.
3. Učinite njegov orgazam još intenzivnijim tako što ćete mu, 30 sekundi pre nego što svrši, masirati perineum prstima. 
4. Tokom vođenja ljubavi, probajte da se međusobno držite za bradavice i stiskate ih u ritmu fanatičnog seksa. Tako će svako prodiranje pratiti mešavina bola i užitka, koje će vas zasigurno katapultirati na sedmo nebo.
5. Dok vas oralno zadovoljava, recie mu da ubaci prst u vašu vaginu i masira vam G-tačku.
6. Sklopite oči i masturbirajte pred njim. To će ga uzbuditi do ludila, jer će imati utisak da gleda privatnu porno predstavu osmišljenu samo za njega. 
7. Pojavite se na vratima ultraizazovno obučeni i predstavite se kao Kendi, nevaljala i nezasita sestra bliznakinja njegove devojke. Prislonite ga uz zid i krajnje divlje vodite ljubav. Potom se samo bez reči udaljite. Sutra se ponašajte kao da se ništa nije desilo.
8. Za intenzivniji osećaj tokom seksa, namažite na njegov penis lubrikant koji ima svojstvo da se zagreva tokom vođenja ljubavi.
9. Dok ga oralno zadovoljavate, u toku akcije uhvatite ga za penis, pomilujte njime svoj vrat, grudi, butine i guzu, a zatim ga ponovo zarobite jezikom.
10. Eksperimentišite sa raznim seks igračkicama. Bićete iznenađeni šta sve postoji!
11. Vaš muškarac će vas obožavati do idolopoklonstva ako za vreme seksa milujete svoje grudi. Uz to, liznite ih ili jezikom palacajte ka bradavicama, a on će izgoreti od vrhunskog uzbuđenja.
12. Pre seksa se istuširajte vrelom vodom i jedno drugo istrljajte morskom solju. Para i trenje će stimulisate sve vaše nervne završetke, a krv će vam teći brže.
13. Dok ste spojeni u misionarskoj pozi, uhvatite ga za guzu, nabijte ga u sebe i naredite mu da ne mrda dok ne svrši. Odmah počnite da se mazite po klitorisu. On će biti u agoniji gledajući kako masturbirate dok je u vama miran, ali čim dostignete vrhunac, doživeće najdinamitniji orgazam u svom životu.
14. Uzjašite ga tako da ne može da pomera ruke i torzo. Dok tako bespomoćno leži, vrtite kukovima u smeru kazaljke na satu, a na svakih 30 sekundi promenite smer. 
15. Zadovoljavajte ga oralno, ali i istovremeno uživajte u igri sa vibratorom. Čim osetite da svršava, prislonite svoju igračku pri dnu korena njegovog penisa.
16. Pustite erotski film, ali neka samo zvuk posluži kao inspiracija – imaćete utisak da ste sred orgije.
17. Tražite da vam skine gaćice služeći se samo usnama.
18. Kada ste zajedno u klubu ili na žurki, naslonite se leđima na njega, kao da se spontano odmarate. Potom nežno trljajte guzu o njegov prednji deo njegovih pantalona i šapnite mu na uvo da ga želite u duboko u sebi.
19. Kišno popodne učinite nezaboravnim. Odaberite pet mesta u stanu i izazovite jedno drugo da overite svako od njih pre nego što sunce zađe.
20. Ližite ga po svim pregibima na telu - iza kolena, oko struka... Koža je tu posebno tanana i osetljiva. 
21. Dok ga oralno zadovoljavate, ohrabrite ga da srvši na vaše grudi. 
22. Ovo probajte samo ako vodite ljubav na podu: dok leži na vama obgrlite rukama jedno drugo i njišite se levo-desno. Navala krvi koju će osetiti intenziviraće mu orgazam.
23. Neka vas začikava menjajući brzinu način na koji ulazi u vas. Insistirajte na tome. 
24. U toku seksa zarijte nokte u njegove guzove i privucite ga još bliže sebi.
25. Obuhvatite usmana vrh njegovog uha i poljupcima klizite na dole, a zatim pređite na grickanje i sisanje ove vrlo osetljive zone.
26. Masirajte mu zonu između testisa i anusa uljem za masažu koje pruža osećaj topline. Toplota će mu povećati priliv krvi u taj deo tela.
27. Iskoristite joga trik za još intenzivniji osećaj: kada uđe u vas od pozadi istegnite se kao maca, nežno izvijajući i uvlačeći leđa. 
28. Recite mu da sedne raširenih nogu, zajašite ga i spustite se na njegovog erotičnog prijatelja. Neka vas obavije nogama oko guze, a vi njega obgrlite nogama oko struka. Onda se oboje nagnite unazad, jedno od drugog, oslanjajući se na ruke iza sebe. Kružeći kukovima njišite se napred-nazad.
29. Kada osetite da ste blizu orgazma, naglo usporite, ostanite tako oko pola minuta, a onda krenite sve iz početka. 
30. Odaberite parfem koji ćete stavljati samo kada ste neverovatno napaljeni i želite ga odmah. Posle nekog vremena će, čim oseti taj miris, početi da ključa od želje za dobrim seksom.
31. Neka vaš dečko sedne u stolicu, vi ga opkoračite i lagano stavite njegov penis u sebe. Uz to, dodirujte mu usne bradavicama.
32. Kladite se: ko prvi dođe do vrhunca, plaća večeru. Potrudite se da pobedi.
33. Dok vas oralno zadovoljava, pre nego što doživite orgazam, podignie kukove i stisnite mišiće zadnjice za još intenzivniji doživljaj.
34. Dok ležite jedno kraj drugog, uhvatite ga za ruku i upotrebite je da stimulišete svoj klitoris. Zatim mu uhvatite i drugu ruku i uvucite dva prsta u vaginu.
35. Dok ste na njemu stežite vaginalne mišiće što jače kada se podižete, a opustite ih kada klizite niz penis. To će vam pomoći da doživite orgazam i pružiće osećaj užeg prostora, koji će oboma tako prijati.
36. Pripremite toplu kupku i smestite se jedno naspram drugog. Koristite nožne prste za golicanje i maženje osetljivih tačaka. A onda sedite na "njega”. 
37. Uvucite se u krevet noseći samo seksi cipele sa vrtoglavo visokom štiklom. 
38. Za snažniji doživljaj u misionarskoj pozi, skupite noge i podignite ih u vis. 
39. Lickajte mu kožu s donje strane penisa, tik ispod glavića, kao da je slasni sladoled.
40. Dok se noću vozite kući recite mu da stane na neki skriveni parking. Vodite ljubav na zadnjem sedištu automobila. 
41. Dok vodite ljubav, pritiskajte mu ritmično trtičnu kost. Time stimulišete kokigealni nerv, zbog čega će ga obuzeti žmarci užitka.
42. Zaustavite lift u nekoj visokoj zgradi i zadovoljite ga oralno što brže možete.
43. Tokom seksa grickajte njegove isturene i viseće delove tela (ušne resice, prste...), koji su inače išarani nervnim završecima. Njihova stimulacija dodatno intenzivira erekciju.
44. Pojavite se na njegovim vratima obučeni samo u dugački mantil i čizme do kolena. 
45. Grub seks stvara veće uzbuđenje, pa mu ponekad zatražite da vas naglo zakuca za krevet. Opirite se u igri, pokušaje da se oslobodite njegovog snažnog stiska. Samo pazite da stvari ne izmaknu kontroli – obavezno se dogovorite oko signala za prekid igre. 
46. Skupite šake u pesnice i prislonite ih tik iza njegovih testisa, okrećući ruke tako da ga dodirujete zglobovima prstiju. Protresite pesnice i pošaljite moćne vibracije ka prostati (muškoj G-tački).
47. Kupite mali vibrator koji ima daljinsko upravljanje. Prislonite ga uz klitoris, a daljinski prepustite njemu. 
48. Stavite malo ogledalo sa strane, paralelno sa njegovim telom. Dok ga oralno zadovoljavate imaće pogled od koga će potpuno poludeti. 
49. Pitajte ga koju muziku je slušao u srednjoj školi i pustite je dok vodite ljubav. To će ga vratiti u ono vreme kada je skoro non-stop bio napaljen i verovatno probuditi u njemu animalne instinkte.
50. Uzjašite svog dragog, a onda se nagnite napred i spustite gornji deo tela na njegov torzo. Jednu nogu spustite sa strane i savijte je tako da unutrašnja butina bude oslonjena na krevet. Drugu nogu ispravite i uvucite je između njegovih nogu. Tako ćete intenzivnije masirati svoju klitoralnu regiju.


Ma koliko vođenje ljubavi u vodi zvučalo 'mokro', seksi i privlačno, kompliciranije je nego što mislite, a može biti i opasno, pogotovo za žene. Trebat će vam zaštita i lubrikant, ali puno opreza.
● Ako se odlučite za seks u vodi ili moru, nemojte zaboraviti na zaštitu. Ako koristite kondom, morate biti svjesni da kondomi i voda ne idu zajedno.Na tu temu nije napravljeno puno istraživanja, ali nešto se ipak zna – vruća voda i kemikalija kao što je klor mogu utjecati na izdržljivost kondoma. A postoji i velika vjerojatnost da kondom ispadne.
● Možda ste pomislili da uz toliko tekućine ne trebate lubrikant, ali situacija je drugačija. Voda ispire prirodni ženski lubrikant, što može dovesti do neugodnog seksa. U takvoj situaciji preporuča se silikonski lubrikant koji se ne ispire. Penetracija će na taj način biti ugodnija za muškarca i ženu.
U bazenu
Javni bazeni ne dolaze u obzir, držite se svog ako ga imate. Ali budite svjesni toga da voda i klor mogu ući u ženu, što nije ugodno, a može doći i do infekcije. Alternativa je oralni seks.
U tušu ili kadi
Ako je kada premala, imat ćete problema s položajima, ali je zato tuš kao stvoren za seks s nogu. Mokro je, a šanse da u intimne dijelove uđe voda su male. Pripazite da se ne poskliznete i bilo bi dobro da imate nešto za što ćete se držati da spriječite moguće ozljede.
U moru
Slana voda nije baš najbolji prijatelj vagine. Dobri stari hand job mogao bi biti najbolja opcija. A tu je i pijesak, možete biti najoprezniji, ali on se svejedno može zavući tamo gdje ne bi trebao. Uostalom, seks na javnom mjestu je zabranjen i opreza nikada dosta.
Na kraju, maženje u bazenu, tušu, kadi ili moru može biti odlična predigra, smočili ste se, a vruće igrice možete nastaviti na nekom sigurnijem mjestu.




ponedjeljak, listopad 11, 2010


Foto: Guliver/Thinkstock

6 stvari koje muškarci kažu, a žene čuju!

Decko sa balkana SeceruRadio www.seceru.com


Da su žene komplicirana bića nije neko posebno otkriće, ali uz nekoliko smjernica vrlo ih je lako zadovoljiti. Kako bi izbjegli neugodne situacije dobro je znati 6 stvari koje žene čuju kada ih muš... više

Top teme

Secer chat group - http://www.seceru.com/ ...::: Seceru Radio:::... veže ...

Foto: Thinkstock10 trikova koji će pojačati vaš seksualni apetitNakon napornog radnog dana, kada dođete kući umorni, a na stolu vas dočeka gomila suđa i rublja za peglanje zadnja stvar o kojoj razmišljate je seks. Oko vas se nalaze brojna rješenja u obliku prir...

Foto: Guliver/ThinkstockŽene ne žele muškarce već dobro tijelo!Zaboravite na savršenog muškarca, ono što ženu može uistinu usrećiti je željeni konfekcijski broj. Dugogodišnje istraživanje je pokazalo kako na dobro raspoloženje najviše utječe broj kilograma

Foto: Cropix'Muzej prekinutih veza' dobio dom u ZagrebuPutujući umjetnički projekt 'Muzej prekinutih veza', koji je protekle četiri godine putovao svijetom prikazujući uspomene na bivše ljubavi, od danas je trajno smješten u prizemlju Kulmerove palače ...

Foto: Guliver/ThinkstockSeksualni život u punu brzinu ulazi nakon četrdeseteŽene koje su ušle u peto desetljeće života imaju bolji seksualni život od žena u nekom drugom životnom stadiju. Ukoliko ste u jednom od njih, strpljivo pričekajte i eksplozija strasti stići će i is...

Foto: Thinkstock7 važnih istina o muškarcimaDokazano je kako su muškarci i žene dva različita svijeta pa su razne nesuglasice i kratki spojevi u vezi neizbježni. Donosimo 7 istina o muškarcima koje će vam pomoći da zavirite u njihov svijet

Foto: Dnevnik.hrVIDEO: Žene odlučile tko su top hrvatski neženjeKatarina Radivojević žali se da više nema dobrih frajera, Indira iz Colonije isto plače da je usamljena. Znaju one, uhvatiti pravoga muškarca iz dana u dan je sve teže, još ako hoćete da je taj jak...

Foto: Thinkstock30 izluđujućih muških predrasuda o ženamaŽene jesu krhkiji spol, romantičnije su i osjećajnije, ali to ne znači da ne znaju sastaviti komad novog namještaja, baš ništa o sportu ili da ne vole akcijske filmove. Neke muške predrasude o žena...

Foto: Guliver/ThinkstockImate li 35 do 44 godina? Spadate u skupinu najnezadovoljnijih!Sve veći opseg posla, brige oko financija i usamljenost su samo neki od razloga zbog kojih ljudi u dobi od 35 do 44 godina spadaju u skupinu najnezadovoljnijih ljudi u društv


Tužna je jer nije nagovorila policajca da joj progleda kroz prste što je vozila pod gasom. Obećala je da neće više - osim ako ne bude morala, a već je cugnula

Sponzoruša, ‘ruševina’, čak i ‘ovisnica’ na prvi pogled mogu djelovati savršeno. No pripazite na ono što se doista krije iza 'fasada' novih partnera
06:30 | 24.09.2010. | Piše: Ivana Cesarec
Ako vam srce opasno zatitra kad vam se obrati nerijetko mislima odsutan Matej, razbarušene kose i sanjivo-tužnog pogleda, prije nego što ga pokušate zavesti, raspitajte se o njemu. Jedna od najgorih opcija za vezu je muškarac koji još nije prebolio prekid s bivšom, ističu psiholozi. Iako će "ruševina” možda prihvatiti vašu igru, najčešće to čini kako bi odagnala misli s onog što je muči. Stoga bi zacjeljivanje njegova srca lako moglo slomiti vaše. S druge strane, muškarci bi trebali biti oprezni ako djevojka koja im se sviđa nema nikakvih hobija, interesa, ciljeva ili snova. Ljudi bez interesa uglavnom se veoma čvrsto "zakvače” za ono najzanimljivije u njihovim životima, a to je najčešće partner. U vezi s "ovisnicom” mogli biste vrlo brzo ostati bez zraka.

'LOŠE' PARTNERICE:
>> Ona jako dobro zna što želi te gdje će i kako do toga najlakše doći. Žudi li za raskoši i novcem, promislite želite li isto. Najčešće ne želi ništa osobno - isključivo "dobar biznis”, ističu psiholozi. Zato će bez imalo razmišljanja pobjeći iz veze ako naiđe bolje potkožen kandidat.
>> Život je ponekad jednoličan i dosadan bez malo adrenalina i dramatiziranja. No neke žene bez dramatiziranja uopće ne funkcioniraju, tvrde psiholozi. Stoga ako ne želite dramatizaciju vlastite životne priče, svakako pripazite s kim i u što se
dugoročnije upuštate.
>> Neobuzdana posesivnost i sklonost pretjeranom kontroliranju na početku veze mogu biti zakamuflirani krinkom velike seksualne žudnje, što muškarcima često odgovara. No budite oprezni i ne prepuštajte se olako - mogli biste upasti u igru "ostaviš li me, učinit ću...”, tvrde stručnjaci.

'LOŠI' PARTNERI:
>> Skup sportski automobil, najmoderniji mobitel, trendi sunčane naočale i dizajnerska odjeća lako mogu upućivati na nezrelost. To je muškarcima nerijetko paravan za strah i nesigurnost koje osjećaju, tvrde psiholozi. Stoga ženama savjetuju da se ne zalijeću bez razmišljanja.
>> U novoj vezi svakako dobro izoštrite osjetila. U određenim situacijama lako ćete prozreti kako će se muškarac ponašati poslije. Ulazi li prije vas i zalupi vam vrata pred nosom ili naočigled vama nezasitno odmjerava zgodnu konobaricu, dobro promislite prije nego što nešto počnete.
>> Pojačan oprez potreban je i s muškarcima koji se često ispričavaju za nenadano nestajanje, nejavljanje, često otkazivanje dogovora ili kašnjenje, ističu stručnjaci. Takvi potezi nerijetko mogu pokazivati da mu nije stalo, da sjedi na dvije (ili više) stolica ili se samo želi malo zabaviti

Smeđi šećer nije zdraviji od bijelog


Tekst

Često čujemo kako su integralni proizvodi puno zdraviji od onih prerađenih. No, je li tako i sa smeđim šećerom? I što je uopće smeđi šećer?



Različiti izvori navode različite definicije za smeđi šećer. Prvi kažu da je to nerafinirani ili djelomično rafinirani oblik šećera kojemu je ostala još jedna ovojnica melase, dok drugi navode da je to zapravo bijeli rafinirani šećer kojemu je naknadno dodana melasa. Ta se smeđa boja lako ispere vodom, a sastoji se od kalcijeva sulfita, sumporovih soli, natrijevog hidrosulfita, fosforne kiseline i natrijevog karbonata.

 

-.--.-
 
U našim dućanima možemo pronaći dvije vrste šećera, onaj tamniji i onaj svjetliji. Svijetli smeđi šećer sadrži 3,5 posto melase, dok ga tamni sadrži 6,5 posto. Svjetliji šećer je nježnijeg, a tamni šećer intenzivnijeg okusa i mirisa. Sve vrste smeđeg šećera proizvode se iz šećerne trske jer je melasa iz trske prihvatljivog okusa i mirisa za ljude, dok melasa iz šećerne repe to nije.  

Mnogi dijetetičari preporučuju upotrebu smeđeg šećera jer sadrži manje kalorija. No, zapravo je energetska vrijednost bijelog i smeđeg šećera približno ista. Stotinu grama bijelog šećera sadrži 387 kcal, a smeđeg 377 kcal.

Smeđi se šećer probavlja jednako kao i bijeli

Isto tako različiti izvori daju različite podatke o nutritivnom sastavu. Prema jednima, smeđi šećer, kao niti bijeli, ne sadrži nikakve nutrijente. Ipak 'USDA National Nutrient Database for standard Reference' navodi da 100 grama smeđeg šećera sadrži minerale, i to u većim količinama: kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora, dok su vitamini - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina, vitamin B6 i folati zastupljeni u manjim količinama.

Prema istom izvoru, bijeli šećer u svojem sastavu sadrži 99.98 posto saharoze, a vitamina i minerala ima znatno manje. Smeđi šećer, unatoč tome što sadrži nešto minerala, u organizmu se probavlja isto kao i bijeli šećer, odnosno monosaharid koji preskače procese probave i direktno ulazi u krv te tako također negativno utječe na kontrolu razine šećera (glukoze) u krvi.

Postoje i tvrdnje da je jedina prednost upotrebe smeđeg šećera u usporedbi s bijelim ta što on ne dovodi do dodatne fermentacije uvjetovane mikroorganizmima u našem probavnom sustavu.


Šećeri

Šećer
Šećerima se nazivaju probavljivi ugljikohidrati. Riječ šećeri namjerno se upotrebljava u množini, jer postoje mnoge vrste. Dijele se na temelju broja jedinica od kojih se sastoje.

Probavljivi ugljikohidrati se probavljaju u tijelu i daju neophodnu energiju nakon izgaranja (4 kcal/g). Neprobavljivi ugljikohidrati, takozvana vlaknasta hrana, ne probavljaju se u probavnom traktu i prema tome ne daju tijelu nikakvu energiju. Međutim, oni su ipak od neprocjenjive vrijednosti.


Monosaharidi sastoje se od samo jedne molekule ili jedinice (mono = jedan).

Najpoznatiji su glukoza, fruktoza i galaktoza.

Glukoza je u određenoj količini uvijek prisutna u našoj krvi a zove se i dekstroza ili grožđani šećer. Ime «grožđani šećer» ne znači da on postoji samo u grožđu. Supstancija je prvi put otkrivena u grožđu pa je po tome dobila ime. Glukoza ili grožđani šećer nalazi se u voću, subtropskom voću, povrću, kukuruznom sladu i medu. Grožđani šećer kao zaslađivač, kao što se prodaje pod imenom Natufood (Dextrose), dobiva se iz škroba iz krumpira ili kukuruza.

Fruktoza se još naziva i voćni šećer i takav se nalazi na primjer u voću, povrću i medu. U prirodi se međutim najčešće nalazi povezana s glukozom. Taj «dvostruki šećer» zove se saharoza (vidi dalje). Suprotno od općeg vjerovanja, fruktoza marke Natufood ne dobiva se iz voća nego iz kukuruznog škroba. Voće sadrži relativno male količine fruktoze zbog čega bi iskorištavanje bilo dugotrajno a cijena fruktoze kao zaslađivača bila bi neumjereno visoka. Još jedna zabluda je uvjerenje da voće sadrži samo voćni šećer. Voće sadrži voćni šećer ali i glukozu i saharozu.

Galaktoza je manje poznati šećer. Nalazi se u mliječnom šećeru ( = laktoza), ugljikohidratu koji postoji u mlijeku.

Dvostruki šećeri sastoje se od dvije jedinice (di = dva). Najvažniji su saharoza, maltoza i laktoza.


Saharoza se sastoji od jedne molekule glukoze i jedne molekule fruktoze. Šećer iz šećerne trske, jednako kao i šećer iz šećerne repe (kristalni šećer) sastoji se od saharoze. Ako na pakiranju keksa ili drugih slatkiša piše «ne sadrži šećer» općenito se misli na saharozu.

Maltoza se naziva i slad. Sastoji se od dvije molekule glukoze. Maltoza se može proizvesti i iz škroba iz npr. krumpira ili žitarica. Slad najpoznatiji sladovi od žitarica, kao što su pšenični slad, kukuruzni slad i ječmeni slad, sadrže velike količine maltoze.

Laktoza se još zove i mliječni šećer. Taj se disaharid sastoji od jedne molekule glukoze i jedne molekule galktoze. Laktoza se u prirodnom obliku nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Ponekad se dodaje u jela kako bi se poboljšao okus ili kao aditiv.

Oligosaharidi, koji se još nazivaju i dekstrini, sastoje se od određenog broja (3 do 10) molekula glukoze. Oligo znači «malo».


Oligosaharidi nastaju razbijanjem škroba. Oni se prelazna faza kad se iz škroba kao finalni proizvod dobiva glukoza. Sladovi, osim maltoze, sadrže i dekstrine.

Polisaharidi se sastoje od velikog broja jednostrukih šećera (jedinica glukoze). Poli znači «više».


Dvije vrste mnogostrukih šećera su vrlo važne: škrob i glikogen.

Škrob tvori rezerve hrane u biljci. Namirnice bogate škrobom su žitarice (kruh, tjestenina, pahuljice, brašno itd.), krumpir, povrće i mahunarke.

Tijekom probavnom procesa u tijelu, sve se veze kidaju i pojavljuju se individualne molekule glukoze. Zatim se glukoza krvlju prenosi do svih somatskih stanica, gdje se troši. Pri iskorištavanju glukoze oslobađa se energija. Ta se energija koristi za probavljanje i kretanje.

Glikogen su rezerve hrane ljudi i životinja. Kao i škrob sastoji se od stotina jedinica glukoze, ali drugačije povezanih. Glikogen se pohranjuje u jetri i u mišićima te se može osloboditi u tijelu kada postoji trenutna potreba za energijom (glukoza).

Proizvodnja šećera [uredi]

Šećerna repa vadi se u ranu jesen. Ako vađenje zakasni ili dođu rani mrazovi repu treba čuvati. Odreže se lišće zajedno s najgornjim djelom, otprema se u tvonicu i tamo započinješećerna kampanja koja traje od 2 do 3 mjeseca. Ubrzanim se tempom prerađuju zalihe repe kojom šećerana raspolaže. Repa se žurno prerađuje zato što se i poslje vađenja iz zemlje u repi odvijaju procesi pod utjecajem enzima invertaze i prisutnih organskih kiselina, i pod njihovim se utjecajem saharoza djeli na 2 monosaharidaglukozu i fruktozu. Taj se proces nazivainverzija, a dobivena smjesa glukoze i fruktoze invertni šećer

Tijek proizvodnje:

1. Prijem i pranje repe obavlja se u velikim betonskim bazenima

2. Rezanje repe na rezance pomoću sjeckalice

3. Dobivanje slatkog soka difuzijom saharoze gdje saharoza prelazi u vodu

4. Pročiščavanje soka (luženje i saturacija) - Luženjem se sirovom soku dodaje živo vapno čije je djelovanje mehaničko i kemijsko. Mehaničko djelovanje vapna: povlači za sobomkoaugulirale bjelančevine zagrijavanjem soka. Kemijsko djelovanje vapna: talože se bjelančevine i pektini, neutraliziraju se slobodne kiseline i kisele soli... Nakon luženja sok saturira

5. Otparivanje i otkuhavanje soka - isparuje se pod sniženim tlakom u vakuum-aparatima.

6. Kristalizacija i izdvajanje sirovog šećera centrifugiranjem podrazumjeva odvajanje sirupa od kristala šećera.


www.seceru.com MOLIMO SVE CJENJENE CATERE DA KORISTE www.seceru.com za dolazak na nas radio i stranicu a mi smo na www.seceru.com 100% najbolji ritam veze nas dobar ritam seceru.com ritam uz najbolje Dj-ove Dj Specijal 007 i ostala mnogobrojna ekipa koja je naravno vrlo bitna za dobar rad seceru.com najbolji xat i radio naravno zelimo da vi budete zadovoljni sa nama.

www.seceru.com

Luna - Seceru



Sta bi hteo seceru
da me vodis na veceru
posle toga u apartman
da te bolje ja upoznam

Ma sta bi hteo seceru
slutim losu nameru
jedno pice, mozda dva
igra ti je providna
hej, hej, hej

Refren
Naivan si moje luce
nije sestra bas od juce
cini mi se seceru
ti bi mene za veceru

Naivan si moje luce
ma nije sestra bas od juce
cini mi se seceru
ti bi mene za veceru

Sta bi hteo seceru
ti bi sve na prevaru
ali ne, ne moje luce
ja ti nisam bas od juce

Ma sta bi hteo seceru
slutim losu nameru
jedno pice, mozda dva
igra ti je providna
hej, hej, hej

Refren 3x

Ti bi mene za veceru



www.seceru.com SeCeRuRaDiO veze nas dobar ritam

www.seceru.com SeCeRuRaDiO veze nas dobar ritam

Nonstop od 0-24 sa vama uzivo team Dj www.seceru.com SeCeRuRaDiO veze nas dobar ritam



Views: 866 | Added by: SrceLedeno | Rating: 0.0/0
Total comments: 171 2 »
17 ALISA  
0
bokkkkkkk

16 Boss  
0

15 Boss  
0
www.seceru.com www.chatbosna.com SeceruRadio veze nas dobar ritam
www.seceru.com www.chatbosna.com SeceruRadio veze nas dobar ritam

0-24 najbolji dj na balkanu naravno samo za vas ispunjavamo pjesme po vasoj zelji narodne,zabavne,strane sve vrste

www.seceru.com ..::SeCeRuRaDiO::..i..::chat::..veže nas dobar ritam narodni i zabavni 100% najbolji ritam SeceruRadio live Kis

http://www.seceru.com Decko sa balkana SeceruRadio www.seceru.com veze nas dobar ritam sladji od secera SeceruRadio www.seceru.com ...::: Seceru Radio:::... veže nas dobar ...


14 Boss  
0
FREE Kemal Malovcic Moj Seceru Mp3s (2111 MP3s) including kemal malovcic moj secer 2010 promo, kemal malovcic ozeni me babo moj rmx, kemal malovcic 2009 ...

13 Boss  
0
► ML - auto-put - malo preko ogranicenja brzine smile Dobrodosli na najbolji online radio - Radio Seceru. 0-24 sata live Dj samo za vas. Glazbene zelje saljite Dju na privatni chat. Uzivajte! ... Smedji Seceru Obuci smedji seceru Obuci kratku haljinu Neka se klinci okrecu Neka se za tobom okrecu Neka se okrecu I hajde ..

12 Boss  
0
www.seceru.com www.seceru.com ... Seceru Radio:::... veže nas dobar ritam narodni i zabavni seceru radio hitovi 100% najbolji ritam secer

Upload by: CajkotekaTube


11 Boss  
0
www.seceru.com Selma Bajrami Nano Dj Specijal 007 www.seceru.com ... Seceru Radio:::... veže nas dobar ritam narodni i zabavni seceru radio hitovi

Upload by: mikipravi22


10 Boss  
0
www.seceru.com ... Seceru Radio:::... veže nas dobar ritam narodni i zabavni seceru radio hitovi 100% najbolji ritam secer

Upload by: seceruradio


9 Boss  
0
Nedeljko Bajic Baja 2010 - Dodir neba Spot @ 64 Kbps

8 Boss  
0
Medu moj i seceru. ... medu moj i seceru hajde da se ljubimo. Prevaranti putuju dobre vile luduju medu moj i seceru hajde da se ljubimo

1-10 11-17
Name *:
Email *:
Code *:
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Search
Calendar
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


SECERU RADIO veze nas dobar ritam SECERU RADIO